Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Πρόσκληση

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Λέσβου και το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου πήραν από κοινού τη πρωτοβουλία να δημιουργήσουν μια δράση με θέμα: «Από τις καλές πρακτικές στις καλές/βιώσιμες πολιτικές». Σκοπός της είναι να αναδειχτούν οι εφαρμοσμένες καλές πρακτικές από όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου που συμβάλουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη με βάση τις αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Η πρωτοβουλία τέθηκε κάτω από την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να υπάρξει και αξιοποίηση των αποτελεσμάτων στο επόμενο διάστημα.

Η πρόσκληση συμμετοχής απευθύνεται σε:

  • υπεύθυνες τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν βελτιώσει τον τρόπο της λειτουργίας τους αλλά και την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος προωθώντας τοπικά προϊόντα και προστατεύοντας το περιβάλλον,
  • επιχειρήσεις, επαγγελματίες, φορείς, συλλόγους ή συλλογικότητες που παράγουν ειδικά τουριστικά προϊόντα, αξιοποιώντας τοπικούς φυσικούς και πολιτιστικούς πόρους, υλικούς και άυλους, ή υποδομές
  • τοπικές αρχές (Δήμοι, Τοπικά Συμβούλια) και άλλους φορείς που έχουν βελτιώσει τις υποδομές και τις υπηρεσίες τους προς τους τουρίστες ή τις τουριστικές επιχειρήσεις,
  • τοπικές αρχές, φορείς και συλλογικότητες που έχουν παρουσιάσει αποτελέσματα στην δικτύωση τουριστικών επιχειρήσεων ή/και φορέων με στόχο την διαχείριση και τη προβολή του προορισμού.

Στόχος της προσπάθειας αυτής, είναι αρχικά να παρουσιαστούν οι καλές αυτές πρακτικές στους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, αλλά και στο ευρύτερο κοινό, ώστε να αποτελέσουν έμπνευση για καινοτόμο επιχειρηματικότητα και βάση προτάσεων για πολιτικές που θα στοχεύουν στη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Όραμα μας είναι να προσφέρουμε ως περιφέρεια τουριστικά προϊόντα υψηλής ποιότητας, διαφορετικά από τις συνηθισμένες παρεχόμενες υπηρεσίες, προκειμένου να μετατρέψουμε τα νησιά του Β. Αιγαίου σε βιώσιμους προορισμούς. Επομένως, άμεσος στόχος είναι να προχωρήσει η ανάδειξη της ιδιαιτερότητας των νησιών μας μέσα από την αξιοποίηση των τοπικών φυσικών, πολιτιστικών και παραγωγικών πόρων, αλλά και την πλήρη αξιοποίηση υπαρχουσών υποδομών. Γι αυτό χρειάζεται να υπάρξει  συνεργασία μεταξύ φορέων, επιχειρήσεων και πολιτών.

Αν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες και έχετε εφαρμόσει μια καλή τουριστική πρακτική σας ενθαρρύνουμε να συμμετάσχετε στην διαδικασία αυτή δίνοντας μας την ευκαιρία να σας γνωρίσουμε.

Για να συμμετάσχετε θα πρέπει να συμπληρώσετε το έντυπο συμμετοχής που μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου προσθέτοντας μια μικρή περιγραφή της δουλειάς σας ( Παγκόσμια-Ημέρα-Τουρισμού-ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ-Προσκληση ).

Το συμπληρωμένο έντυπο θα πρέπει να σταλεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Παρατηρητηρίου stobservatory@aegean.gr έως τις 26 Οκτωβρίου 2019 το αργότερο.

Η παρουσίαση των πιο αντιπροσωπευτικών περιπτώσεων θα γίνει σε ειδική εκδήλωση που θα οργανωθεί ταυτόχρονα σε όλο το Β. Αιγαίο, στις αίθουσες τηλεδιάσκεψης της Περιφέρειας σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Λήμνο και Ικαρία, σε ημερομηνία και ώρα που θα ανακοινωθεί μετά την λήξη της προθεσμίας. Λόγω περιορισμού του διαθέσιμου χρόνου θα υπάρξει μια επιλογή των πιο αντιπροσωπευτικών περιπτώσεων από ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ θα υπάρξει ευρύτερη δημοσιότητα για όλους τους συμμετέχοντες. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Παρατηρητηρίου μπορείτε να στείλετε επίσης και όποιες ερωτήσεις ή απορίες έχετε.

Για την Ένωση Πρακτόρων Λέσβου,
ο Πρόεδρος Παναγιώτης Χατζηκυριάκος

Για το Παρατηρητήριο Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου
ο Διευθυντής Γιάννης Σπιλάνης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

Ένα σχόλιο σχετικά με το “Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού – Πρόσκληση”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.