Γιάννης Σπιλάνης, Οικονομολόγος-Περιφερειολόγος, Καθηγητής Τμήματος Περιβάλλοντος, Διευθυντής Παρατηρητηρίου

Είναι οικονομολόγος, πτυχιούχος του Πανεπιστημίου Αθηνών (1979). Μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές με αντικείμενο «Ευρωπαϊκές και Διεθνείς Σπουδές» στο Πανεπιστήμιο της Grenoble (Γαλλία), απέκτησε Διδακτορικό από το ίδιο Πανεπιστήμιο με τίτλο «Τουρισμός και περιφερειακή ανάπτυξη: Η ελληνική περίπτωση» (1985). Εργάστηκε στο Υπουργείο Αιγαίου ως ειδικός επιστήμονας στην περιφερειακή ανάπτυξη (1987-90). Είναι Καθηγητής στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ενώ διδάσκει στο Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Σχεδιασμός, Διοίκηση και Πολιτική Τουρισμού» στη Χίο. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εντοπίζονται σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης, νησιωτικής ανάπτυξης και τουριστικού σχεδιασμού. Ως μέλος του Εργαστηρίου Τοπικής και Νησιωτικής Ανάπτυξης έχει συμμετάσχει σε πολλά ερευνητικά προγράμματα και μελέτες που αναφέρονται στη βιώσιμη ανάπτυξη, στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και στον τουρισμό και σχετίζονται με τον νησιωτικό χώρο. Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο «Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής» (εκδόσεις Gutenberg) και τη μελέτη «Towards an observatory and a “Quality label” of tourism sustainability in the Mediterranean» που εκδόθηκε από τους UNEP/MAP/Plan Bleu. Σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ εκπόνησε τον «Οδηγό και Εγχειρίδιο Σχεδιασμού Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης για ΟΤΑ». Ως επικεφαλής ομάδας για την ανάδειξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ως παγκόσμιου πόλου έρευνας για θέματα νησιωτικότητας, επιμελήθηκε σε συνέργασία με τον Θ. Κίζο την έκδοση του «Ατλαντα των Νησιών» και του συλλογικού τόμου «Νησιωτικότητα και Βιωσιμότητα: Η περίπτωση των Νησιών του Αιγαίου».

Διατέλεσε Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής (Ιούλιος 2012 – Ιούλιος 2013). Είναι περιφερειακός σύμβουλος στη Περιφέρεια Β. Αιγαίου από το 2014.


Ελένη Αλεξίου, MSc «Άσκηση και Υγεία»

Είναι διατροφολόγος (ΑΤΕΙΘ), κάτοχος πτυχίου ετήσιας παιδαγωγικής κατάρτισης (ΑΣΠΑΙΤΕ) και έχει ολοκληρώσει δύο κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών: «Άσκηση & Υγεία» στο Πανεπιστήμιο των Τρικάλων και «Αθλητική Διατροφή» στο Πανεπιστήμιο του Aberdeen της Σκωτίας. Ως υποστηρικτής της δια βίου μάθησης, πρόσφατα αποφοίτησε από το Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας (ΑΠΘ) ενώ από τον περασμένο Ιούνιο (2020) είναι υποψήφια Διδάκτορας στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει πολυετή διδακτική εμπειρία σε διάφορες δομές της Εκπαίδευσης (Δευτεροβάθμια, Τριτοβάθμια, Ενηλίκων) ενώ υπήρξε συνεργάτης σε δύο ερευνητικά προγράμματα. Έχει απασχοληθεί στον κλάδο του τουρισμού και της φιλοξενίας ως εποχιακή υπάλληλος σε θέσεις Sales, Marketing & Management. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα επικεντρώνονται στα ταξίδια ευεξίας και αναψυχής, στις υπαίθριες δραστηριότητες και τον τουρισμό στη φύση, στη βιώσιμη ανάπτυξη και τη διαχείριση προορισμών. Ασχολείται επαγγελματικά με την δημιουργία περιεχομένου (αρθρογραφία, σχεδιασμό εκπαιδευτικού και προωθητικού υλικού, φωτογραφία, κειμενογράφηση) και λειτουργεί τη δική της διαδικτυακή επιχείρηση με απώτερο στόχο την προώθηση ενός πιο δραστήριου τρόπου ζωής.

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα. e-mail:  elalexiou@env.aegean.gr

Κυριακή Γλύπτου

Σοφία Καράμπελα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου

Η Δρ. Σοφία Καράμπελα είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Τουρισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα), Διδάσκουσα (Αγροτουρισμού) στα Τμήματα: α. Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης & β. Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Τμήμα Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Μυτιλήνη). Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα ως σύμβουλος επιχειρήσεων και περιφερειακής ανάπτυξης, καθώς και ως ερευνήτρια σε προγράμματα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη των νησιών, στα δίκτυα επιχειρήσεων, στον τουριστικό σχεδιασμό και στη βιωσιμότητα προορισμών. 

Αγγελική Μητροπούλου, Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου

H Αγγελική Μητροπούλου είναι υποψήφια διδάκτωρ στο τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιου Αιγαίου και παράλληλα εργάζεται σε εταιρία ερευνών. Είναι επίσης κάτοχος μεταπτυχιακών τίτλων στη Διοίκηση Ανθρωπίνου Δυναμικού και τις Διεθνείς Σχέσεις του Πανεπιστημίου Κάρντιφ της Ουαλίας και πτυχιούχος του τμήματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Αρθρογραφεί συχνά σε διάφορα μέσα για θέματα κυρίως κοινωνικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Έχει επίσης παρακολουθήσει επιμορφωτικά σεμινάρια δημιουργικής γραφής, μέσων κοινωνικής δικτύωσης και φωτογραφίας. Τέλος, έχει εργαστεί  στο παρελθόν στον ιδιωτικό τομέα σε εταιρία συμβούλων και σε διαφημιστικό-δημιουργικό γραφείο καθώς και στον δημόσιο τομέα ως επιστημονική σύμβουλος κυρίως σε θέματα νησιωτικής πολιτικής, τουρισμού και πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με δημοσιεύσεις, μπορείτε να δείτε εδώ. e-mail: amitro@env.aegean.gr